Nieuwsbrief ontvangen?

LET OP: De nieuwsbrief is NIET automatisch gekoppeld aan je SPORTLINK-account. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, of is je e-mailadres gewijzigd? Geef dan het (nieuwe) e-mailadres door d.m.v. het formulier onderaan de website!

Sportclub Varsseveld organiseert op vrijdag 10 februari en vrijdag 14 april twee workshops breed motorisch ontwikkelen, kortweg BMO. Deze workshops worden niet alleen georganiseerd voor haar jeugdtrainers, ook andere jeugdtrainers en belangstellenden van sportverenigingen uit Varsseveld alsook verenigen uit de gemeente Oude IJsselstreek zijn van harte welkom om deel te nemen. Mede door een bijdrage uit het lokaal sportakkoord kunnen we deze twee workshops organiseren. De workshops worden gegeven door Tristan Boekestijn, beweeg- en jeugdtrainer van De Graafschap. De avonden starten om 18.30.

De Beweegtrainer

De Beweegtrainer zorgt met behulp van breed motorisch ontwikkelen voor een veelzijdig beweegaanbod voor alle jeugdspelers, van beginner tot getalenteerd. De Beweegtrainer zet de principes van motorisch leren in om leren meer motivatie en plezier te laten ervaren. Uit onderzoek van Boekestein (2023) naar de effectiviteit van de beweegspellen is gebleken dat kinderen door deze trainingsvormen meer motivatie en plezier ervaren. De werkende elementen die voor meer motivatie en plezier zorgen zijn het stimuleren van de autonomie, betrokkenheid en de competentie. Daarnaast wordt het plezier vergroot door het creëren van uitdaging, beleving en beloning. De Beweegtrainer biedt veelzijdige beweegspellen aan waarin deze werkende elementen worden verwerkt in een speelse training.

Wat is BMO?

BMO staat voor Breed Motorisch Ontwikkelen. Met een breed motorische ontwikkeling wordt bedoeld dat kinderen veelzijdig leren te bewegen. Hierbij is het belangrijk dat zij alle beweegvaardigheden aan bod komen binnen hun trainingsaanbod. BMO benadrukt dat ieder kind eerst over een brede motorische basis moet beschikken om zich vervolgens meer te richten op één of meerdere specifieke sporten. Kinderen moeten voldoende en gevarieerd bewegen om motorisch vaardig te worden. Aldus moet de zowel de kwaliteit als de kwantiteit van bewegen hoog zijn.

Waarom BMO?

Kinderen spelen amper nog buiten en zitten steeds meer stil. De leefstijl van deze generatie is steeds ongezonder. Voorbeelden hiervan zijn overgewicht op jonge leeftijd, minder motorisch vaardig en slechtziend. De kinderen zijn minder fit dan 35 jaar geleden. Dit komt onder andere doordat zij minder bewegingsonderwijs hebben. Ook hebben kinderen steeds meer kans op blessures omdat zij slecht risico’s kunnen inschatten. Kortom is er een grote beweegarmoede onder de kinderen wat komt door te weinig en te eenzijdig bewegen.

Doel BMO?

BMO heeft verschillende voordelen en effecten. Er ontstaan minder blessures omdat kinderen vaardiger in bewegen zijn. Kinderen kunnen zich beter aanpassen aan verschillende omstandigheden. Daarnaast ontstaat er meer creativiteit. Kinderen die motorisch vaardig zijn zullen betere prestaties leveren en meer zelfvertrouwen ervaren. Al deze voordelen hebben als gevolg dat kinderen meer motivatie en plezier in bewegen ervaren.

Waarom BMO in de talentontwikkeling?

BMO zorgt dus voor meer motivatie en plezier. Hierdoor vinden kinderen het sporten en bewegen leuk en zullen ze dus langer actief en lid blijven bij de sportvereniging. Hierdoor zal er dus minder uitval zijn binnen de georganiseerde sport op latere leeftijden.

Beweegtrainer workshop

In de workshop zal BMO uitgelicht worden aan de hand van verschillende praktische methodieken en voorbeelden voor in de praktijk op het veld. Doel van de workshop is het om trainers te inspireren en enthousiasmeren over de visie en principes van breed motorisch ontwikkelen.

De Beweegtrainer is ook te vinden op Instagram (@beweegtrainer). Hier vind je praktische voorbeelden beweegspellen voor in je eigen praktijk. Volg de beweegtrainer op Instagram: @beweegtrainer

Opgeven voor deelname via Whatsapp: Nahrenjo Pelgrim (HJO)