Guus Hiddink wordt op 8 november 1946 geboren in Varsseveld. Zijn vader, schoolhoofd, kwam jaren uit voor de plaatselijke SC Varsseveld en was een gerespecteerd voetballer in de hele regio. Guus had zijn talenten dus niet van een vreemde en debuteert dan ook al op 15-jarige leeftijd in het het eerste elftal.

Op 19-jarige leeftijd vertrekt hij in 1967 naar De Graafschap in Doetinchem, alwaar hij ook als jeugdtrainer aan de slag gaat. Varsseveld krijgt Hfl.2000,- (€900) transfergeld voor de jeugdige Hiddink.

Hiddink was al vroeg op jonge leeftijd bezig met het vak als trainer en volgde de CIOS in Overveen, bij Haarlem. Bij De Graafschap liep hij stage, als assistent van trainer Ad Zonderland, via wie hij als spelers aan de gang kon bij de Superboeren. Het vervolg van zijn actieve carrière als speler leidde hem naar PSV, via de 'tientje voor Guus-actie' terug naar De Graafschap, de Amerikaanse clubs Washington Diplomats en San Jose Earthquakes, NEC en tot slot weer De Graafschap, waar hij als speler al assistent werd in 1982.

Na een aantal jaren bij De Graafschap, kwam hij bij PSV terecht, in eerste instantie als assistent. In zijn eerste jaar als hoofdcoach (87-88), wint hij met PSV de titel, de beker en zelfs de Europacup. In de jaren die volgden werd hij coach van onder meer Real Madrid (Wereldbeker gewonnen), Fenerbache, Valencia en Chelsea (FA Cup). Hiddink maakte vooral furore als bondscoach. Eerst van het Nederlands elftal in de periode 1994-1998, waarmee hij de halve finale op WK 1998 in Frankrijk haalt, een prestatie die hij in 2002 wist te evenaren met het kleine voetballand Zuid-Korea. 4 jaar later leidde hij Australië tot de 1/8e finales, de beste prestatie ooit van dat land. In 2008 haalde hij met Rusland de halve finale van het EK, door in de kwartfinale Nederland te verslaan. Het avontuur met Turkije werd geen succes; na 2e te zijn geworden in een kwalificatiepoule achter Duitsland, maar voor België en Oostenrijk, werden de play-offs tegen Kroatië verloren, waardoor de Turken het EK misliepen.

Zie ook:

Hier een video van het programma Clubgnoten van Omroep gelderland uit 2013